42. láda - Alma csobogó
Rejtő: Jáger Patrik (haywire)
Koordináta: N 47° 57.875' E 21° 42.430'
Ez a 6. rejtett ládám a kessertesóknak. 2015.01.12-én lett elrejtve, kereshető február közepéig, vagy amíg mindenki meg nem találta.
A láda egy 9 x 3 cm-es pet előforma, bokor tövében avarral álcázva.
A ládával egy elfeledett körúti szökőkutat szeretnék bemutatni, az Almás szökőkutat. Amit erről sejteni lehet már ránézésre is, hogy nem egy mai darab. Amit tudni lehet, hogy üzemeltetése a mellette lévő panelházból lehetséges.
De ha már alma akkor essen pár szó a Szabolcsi almáról.
Más elnevezések: nyírségi, szabolcsi jonatán.
A Szabolcsi alma (Malus domestica Borkh.) fogalmán az eladók és a vevők Magyarország északkeleti részén, a Nyírségben, Szatmárban termett Jonathan almát értik. A magyar almatermesztés világhírét ez a fajta alapozta meg. A fajta valószínűleg az Esopus Spitzenberg magoncaként 1800-ban keletkezett New York államban (USA). Jonathan Hasbrouck hívta fel rá először a figyelmet, és megtalálója tiszteletére nevezték el a fajtát Jonathannak. Gyümölcse az északkeleti térség éghajlati viszonyai között tetszetősségében és ízletességében minden más fajtát felülmúlt, ezért hibái ellenére is közkedvelt maradt. Közepes vagy kicsi gyümölcse kissé lapított tojás vagy kúpos gömb alakú, a csésze körül enyhén bordázott. Legjobb fogyasztási minősége a 60-70 mm átmérőjű gyümölcsnek van. Héja vékony, sima, fényes. Alapszíne zöld, éretten sárga, melyet élénkpiros fedőszín borít. Húsa sárgásfehér, tömött, bőlevű, egyedülállóan harmonikus ízű, egyidejűleg édes, savas, kissé illatos és zamatos. A gyümölcs érzékeny a szedési időpontra. Az alapfajta szedési ideje szeptember közepe. A túlérett gyümölcsök gyakran foltosodnak.
Felhasználás: A fajta kiváló beltartalmi értéke és íze miatt nagyon sokrétűen hasznosítható: friss fogyasztás, levesek és főzelékek adaléka, de kiváló mártás, püré is készíthető belőle. Az almával készült pite, lepény és rétes jellegzetes magyar sütemény. Kedvelt élelmiszeripari alapanyag pektin, zselé, befőtt, sűrítmény és pálinka készítésére. Napjainkban a megtermelt mennyiség nagy részét a feldolgozóipar veszi fel.
(Forrás: Hagyományok, ízek, régiók - FVM AMC Kht., 2001)
Jó keresést!
haywire